Autożelki do sprezentowania
27 lutego 2013, 19:29Z okazji zbliżającego się wielkimi krokami Białego Dnia, kiedy to japońscy mężczyźni odwdzięczają się kobietom za czekoladowe zazwyczaj walentynki, FabCafe z Tokio oferuje niecodzienną usługę - możliwość odlania siebie z galaretki. To trochę jak autoportret w wersji i rozmiarze haribo.
Wideolokalizacja
21 lutego 2013, 19:02Bill Snyder z serwisu InfoWorld został zaproszony do zapoznania się z technologią, która pozwala na dokładną lokalizację miejsca, w którym został nakręcony plik wideo. Technologia jest jeszcze w powijakach, ale już charakteryzuje się zadziwiająco dużą skutecznością.
Nie samym węchem pies rozpoznaje
18 lutego 2013, 19:38Uczeni dowiedli, że psy należą do tych zwierząt, które potrafią na podstawie zdjęcia rozpoznać innego przedstawiciela swojego gatunku. Podobne zdolności mają np. rezusy, owce, krowy, niektóre ptaki czy bezkręgowce. W przypadku psów jest to osiągnięcie tym bardziej imponujące, że są najbardziej zróżnicowanymi pod względem cech fizycznych zwierzętami na Ziemi
Robot w szkolnej ławie
15 lutego 2013, 15:00Piątego lutego w szkole podstawowej Higashihikari pojawił się nowy uczeń. Nie jest jednak dzieckiem, ale robotem, który będzie towarzyszyć nowym kolegom i koleżankom przez 14 miesięcy.
Lornetka rozpozna twarz
5 lutego 2013, 11:52Należące do Marynarki Wojennej USA Space and Naval Warfare Systems Command ogłosiło podpisanie kontraktu na opracowanie technologii pozwalającej zintegrować system rozpoznawania twarzy z lornetką. Wojskowi chcą mieć lornetkę, która w świetle dziennym z odległości 100-200 metrów pozwoli na przeskanowanie twarzy, porównanie ich z bazą danych i zidentyfikowanie widzianych osób
Odtworzono uczesanie westalek
10 stycznia 2013, 10:31Po raz pierwszy w czasach nowożytnych ktoś pokusił się o odtworzenie fryzury westalek seni crines. Janet Stephens przedstawiła swoje dokonania w tej dziedzinie na dorocznej sesji Amerykańskiego Instytutu Archeologicznego.
Zmysł słodkości
4 stycznia 2013, 20:30Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych
Brak reakcji starszego mózgu zwiększa podatność na oszustwo
7 grudnia 2012, 10:56Starsi ludzie częściej padają ofiarą oszustwa, bo pewna część ich mózgu - przednia część wyspy - nie aktywuje się w odpowiednim stopniu podczas oglądania podejrzanych twarzy.
Zabieg na pokerową twarz
22 listopada 2012, 10:56Dr Jack Berdy, nowojorski specjalista od medycyny estetycznej, umieścił w swej ofercie coś dla karciarzy, którzy mają problem z zachowaniem pokerowej twarzy. Program Pokertox obejmuje wstrzykiwanie botoksu i wypełniaczy.
Strach i obrzydzenie udzielają się przez zapach
6 listopada 2012, 13:07Ludzie mogą komunikować strach i obrzydzenie za pomocą zapachu potu. Pot pochodzący od osób przejawiających te emocje wywołuje takie same uczucia u wąchających.